Nyheter

Slik sparket vi i gang BEATklyngen

Skrevet av Tove M. Vedal |

Trondheim, 18. juni 2025

Denne uka møttes nær 50 aktører fra bygg-, anleggs- og eiendomsbransjen til kick off for den nyetablerte næringsklyngen BEAT. Arrangementet markerer starten på et felles løft for innovasjon, samarbeid og bærekraftig utvikling i en bransje i endring. 

Og hva kunne vel passet bedre enn at samlingen fant sted i ZEB Living Lab (Sintef) – et laboratorium for nullutslippsbygg og fremtidsrettet teknologi.   

– Vi står overfor store utfordringer som krever at vi tenker nytt og handler i fellesskap. BEAT skal være en arena for nettopp det, sa styreleder i BEATklyngen, Siri Merethe Rønning, som sammen med klyngeleder Ellen Weidemann ønsket velkommen. 

– Jeg synes det er fantastisk å se så mange engasjerte og dedikerte folk som har lyst til å bidra til å utvikle bransjen, sa Weidemann. 

 

 Ideer blir bedre når de utvikles sammen 

 

– Det vi håper å oppnå som klynge, er at vi sammen kan gripe noen muligheter det er vanskelig å gripe alene.  

Det sa Øyvind Wanderås fra Norconsult, som sammen med Torgeir Wiig fra Veidekke tok initiativ til å etablere BEATklyngen. 

Han pekte på to ting som er avgjørende når aktører, som til vanlig er konkurrenter, nå skal samarbeide: 

– Vi må tørre å dele, og vi må tørre å engasjere oss i arbeidet i klynga. 

Styreleder Siri Merethe Rønning fra Simonsen, Vogt og Wiik, Erik Erlien fra Nyhavna Utvikling og Øyvind Wanderås fra Veidekke. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri

 

BEAT er etablert med støtte fra blant annet Nyhavna Utvikling. Nyhavna har som mål å etablere seg som en innovasjons- og teknologihub for framtidas byutvikling.  

– BEAT er en utmerket arena for å dele og få innspill i arbeidet, sa Erik Erlien fra Nyhavna Utvikling. Han presiserte at BEATklyngen også skal engasjere seg i prosjekt i andre deler av fylket. 

 

En stor og viktig næring for Trøndelags sysselsetting 

 

Nesten ni prosent av alle sysselsatte lønnsmottakere i Trøndelag jobber i nettopp bygg- og anleggsbransjen, og står for hele 17, 1 prosent av lønnsutbetalingene til trønderske bedrifter – en betydelig andel. Dette og mye annet interessant fikk vi lære, når Jon Olav Sliper fra Trøndelag fylkeskommunen ga oss innsikt i tall og utfordringer.  

 

Bransjens utfordringer – og muligheter 

 

Markedet og kostnadsbildet – to variabler som ikke alltid møter hverandre. En kjent og felles utfordring for bransjen. Så, hva mener bransjeaktørene skal til for å løse utfordringene? 

– Tidlig involvering skaper resultater – det gir økt verdiskaping, sa Ingrid Almli fra Veidekke, og pekte på nettopp ZEB Living Lab som et godt eksempel her: 

 – Det handler om å samle kompetanse og utvikle det rette produktet innenfor de økonomiske rammene vi har. Skape rom for innovasjon, og ta gode grep for bærekraft.  

– Vi ser fram til å ta en aktiv rolle i klyngesamarbeidet, sa Ingrid Almli fra Veidekke, og oppfordret andre til å gjøre det samme. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
 

Overlevelse på bekostning av utvikling 

 

Øyvind Hegvik fra HUS Arkitekter delte en rekke utfordringer bransjen står overfor. Med et glimt i øyet tok han oss igjennom bekymringer rundt faseshopping, timepriskrig, volumfokus, drøye reguleringsplanprosesser, politisk risiko og mer. 

– Gevinsten av veldig mye av det vi holder på med, klarer vi ikke å måle eksakt der og da innenfor prosjektet, sa Hegvik.  

Han viste til et eksempel med store økonomiske og samfunnsmessige ringvirkninger, noen år etter at et skolebygg var ferdigstilt. 

– Hvordan skal vi klare å utvikle oss, bli flinkere? Som en mindre aktør har vi lite handlingsrom, og ser at vi må tydeligere fram i verdikjeden og få synliggjort den verdiskapingen vi bidrar med, avsluttet Hegvik. 

 

Inntjening som nøkkel til rekruttering og innovasjon 

 

Også Ørjan Kirkejord fra elektroentreprenøren Fjeldseth delte et hjertesukk om inntjening: 

– Marginene er små, og det er fare for at vi konkurrerer hverandre i hjel. Vi er nødt til å øke verdiskapingen i bransjen, både for videre utvikling og fordi vi har et ansvar for å rekruttere ungdom inn i bransjen.   

– En større inntjening, i fellesskap, via økt produktivitet og effektivitet, tror jeg også vil ta bort noe av de konfliktene vi har i bransjen i dag, sa han.  

Ørjan Kirkejord fra Fjeldseth takket initiativtakerne for klyngeetableringen. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
 

Torbjørn Kayser fra Pretor Advokat fortalte oss om utfordringer i plan- og byggesaksprosesser. Om lang planleggingshorisont og uforutsigbare prosesser, hvor det kan være muligheter for å utvikle for å skape mer verdi  

 

Så, hva skal til for å skape innovasjon i BAE-bransjen? 

 

Lederen i fornybarklyngen RENERGY var invitert for å dele erfaringer, helt fra oppstarten i 2017. I fjor høst ble de, som eneste midtnorske klynge, tatt opp i Innovasjon Norges klyngeprogram på høyeste nivå, NIC Impact.

– Koblingen til næringslivet er ekstremt viktig, understreket Thomas Bjørndal, leder i fornybarklyngen RENERGY. Foto: Lars Bugge Aarset/Fremtidens Industri
 

Mye godt og hardt arbeid ligger bak. Og det tok et par år før fornybarklyngen var godt oppe og gikk. 

– Dere må være villig til å være med en stund, være villig til å betale litt. Så vil klyngeteamet klare å gire opp medlemskontingenten – jobbe for mye mer enn det dere betaler inn.  

Vi fikk innsikt i fornybarklyngens mange prosjektløp. For møteplasser er ikke nok, mener han – klynger trenger å utvikle slike prosjekter. 

– Det har gitt gode ringvirkninger for mange av våre medlemmer som har turt å ta litt risiko, avsluttet han. 

Professor Sebastiano Lombardo, leder for senter for byggenæringen ved Handelshøyskolen BI hjalp oss alle å løfte blikket. Med rollespill og øvelser ville han få oss til å se behovet for å endre perspektiv, utfordre etablerte sannheter og bli bevisst at begrensningene vi ser gjerne er selvpålagte. En frisk avslutning på et inspirerende avspark for BEATklyngen. 

Professor Sebastiano Lombardo, Handelshøyskolen BI